APA ITU PENGURUSAN SAJIAN?…
-Pngurusan sajian itu bermaksud menyediakan sajian mengikut masa,keadaan,tahap umur dan kesihatan.
-Pengurursan sajian ini penting agar makanan yang disediakan itu bersesuaian dengan keadaan sesautu majlis atau individu itu.
-Contohnya pada sambutan hari jadi kek merupakan sajian utama atau sajian yang perlu ada kerana ia melambangkan sesuatu majlis itu.Selain kek,terdapat juga sajian lain yang disediakan namun kek jari jai merupakan sajian yang perlu ada.
-Bukan itu shaja terdapat juga sajian lain yang hanya ada pada waktu-waktu atau musim-musim tertentu sahaja contohnya seperti lemang dan ketupat yang hanya ada dalam kuantit yang banyak pada musim perayaan sahaja dan merupakan menu utama pada musim perayaan.
Sebenarnya,terdapat dua jenis sajian dalam menu makanan kita iaitu:
5.VEGETARIAN.
-Terdapat 2 jenis vegetarian iaitu
1.Tulen
-Makan makanan yang mengandungi hanya sayur-sayuran,buah-buahan,bijiran serta kekacang dan hasilnya.
2.Lakto
-Makanan mengandungi protein dari pelbagai sumber tumbuhan.
-Menggunakan Textured Vegetable Protein (TVP)
-Mengandungi hasil protein haiwan.
-Menggunakan minyak dan lemak tumbuhan.
LANGKAH PERANCANGAN KERJA
1.Perancangan kerja.
2.Memilih menu
3.Menyenaraikan bahan dan peralatan yang digunakan.
4.Mengira kos.
5.Menyediakan susunan kerja.
Contoh bekerja dalam pasukan dan mengikut perancangan.
Leave a comment